Skip to main content

La biblioteca recomana: Dia Mundial dels docents

Aprofitant que el 1994 la UNESCO va declarar el 5 d’octubre Dia Mundial dels Docents les primeres recomanacions que ofereix la biblioteca enguany estan centrades en l’àmbit escolar.

mafalda2

PRIMÀRIA

CICLE INICIAL

LE GUAY, I. Aprèn els noms de l’escola. Cruïlla.

Llibre il·lustrat amb més de 300 paraules i preguntes que fan referència a objectes que es troben a l’escola.

MACLAREN, Thando. Així és el meu dia. La Galera.

Quatre nens d’arreu del món ens expliquen com és un dia de la seva vida. En Joan és català, la Keiko és japonesa, l’Aixraf és del Marroc i la Bibi de Guyana.

THOMAS, Pat. Haig d’anar a l’escola? Joventut.

Tothom se sent una mica intranquil quan ha de començar l’escola.

CICLE MITJÀ

CHILD, Lauren. Líos de ortografia. RBA.

Ana tiene muchos problemas, casi tantos como Carlitos Terremoto, el niño más travieso de la escuela.

GOSCINNY, René. El petit Nicolas. La Galera.

Abans que l’Obèlix caigués a la caldera del beuratge màgic i que el Lucky Luke disparés contra la seva pròpia ombra immòbil, René Goscinny va crear, en col·laboració amb Sempé, l’entranyable petit Nicolas

LANDA, Mariasun. Elefante corazón de pájaro. Anaya.

Manada d’elefants amb interessos culturals busca mestra amb esperit dinàmic i aventurer. Habitatge a la selva africana. Dieta vegetariana. Salari: cent tones de bananes.

MATESANZ, Miguel. El Examen de matemáticas. Edebé.

El meu nom és Natàlia Barrachina de Sastre, estic en Quart A i avui tinc examen. De matemàtiques, ni més ni menys! M’hauria agradat preparar-lo una mica millor, però les dues últimes setmanes han estat una veritable bogeria.

MEABE, Miren Agur. Cómo corregir a una maestra malvada. Edebé.

Tengo un problema. Tengo un problema desde el lunes pasado. Y ya es miércoles. Éste es mi problema: no me gusta la nueva maestra. Se ríe poco, lanza miradas feroces y, además, su bata es color gris…

CICLE SUPERIOR

CANAL, Eulàlia. Un petó de mandarina. Barcanova.

El Tavi s’enamora de la Vanina el primer dia que la veu asseguda a la classe. Ella ha arribat d’un país llunyà, envoltada de misteris. El Tavi no tindrà el camí gens fàcil: cada vegada que es vol acostar a la Vanina, el Ricky i els seus col·legues li barren el pas.

CANALS, Cuca. La Professora que feia faltes d’hortografia. Edebé.

La professora Amàlia Zapatero va començar la seva nova vida a Gaston amb mal peu. Gaston era un poblet amagat afectat per la crisi, però tot i això l’Amàlia no esperava trobar-se allà la pitjor classe que havia tingut a la seva vida

DAHL, Roald. Matilda. Alfaguara.

Quan la Matilda es troba enfrontada a un perill molt greu, descobreix que té uns poders psíquics extraordinaris que li permeten salvar l’escola i, sobretot, la seva estimada mestra, Miss Honey.

LINDO, Elvira. Manolito tiene un secreto. Alfaguara.

Manolito se entera de un importante secreto: va a tener un hermanito o hermanita el próximo año.

MONSÓ, Imma. L’Escola Estrambota. RBA.

A l’escola Estrambota no es posen deures, no hi ha normes, els alumnes no són nets i polits i al menú de migdia només hi ha postres.

LOZANO, Pilar. Ser nen no és tan fàcil! Edebé.

Em dic Fernando Lagos. I jo, si he ser franc, tinc les orelles grans i així com una mica cap endavant. A la meva classe anterior, mai no s’havien rigut de mi. Però aquest curs…

NEL·LO,David. L’any dels polls. Edebé.

Aquell any van passar moltes coses, sí, i va ser l’any dels polls, però al començament encara no ho sabíem. L’únic que ens interessava era el nou disc que havia tret l’Àlex destrossaguitarres, el nostre ídol.

RUSSELL, Rachel Renee. Manual de supervivència a l’institut. Estrella Polar.

Hi ha res PITJOR que anar a l’institut? Doncs sí, ser la nova penjada d’una escola privada superesnob! Com que tothom té un iPhone d’última generació, li he demanat a la mare que me’n compri un….

ESO

PALACIO, R. J. Wonder / La lliçó d’August. La Campana.

Un llibre que enganxa i es llegeix de pressa, fàcilment, i que deixa, així com de passada, profundes reflexions a l’aire.

ROCA, M.Carme. Qui és el penjat? Casals.

En David, un noi de 16 anys, extravertit i exagerat, té una bona colla d’amics a l’escola. A casa tampoc no té problemes, però, un malentès i un seguit de circumstàncies adverses faran que pateixi el buit del grup i llavors descobrirà el valor de l’amistat.

SANTOS, Care. Pídeme la luna. Edebé.

La Blanca canvia d’institut, l’hi ha recomanat el seu psicòleg. En el nou centre ningú la coneix i sap que deixa enrere moltes més coses bones que dolentes.

WILHELM, Doug. Rebel·lió a la xarxa. Estrella Polar.

En Russell és un estudiant de primer any de secundària que cada dia ha d’aguantar un autèntic malson…

BATXILLERAT/ ADULTS

BYNUM, Sarah Shun-lien. Las Crónicas de la señorita Hempel. Libros del Asteroide.

Beatrice Hempel és una jove acabada de llicenciar que dóna classes en una escola privada a Nord Amèrica, tot és nou per a ella.

KLEINBAUM, N. H. El Club de los Poetas Muertos. Círculo de Lectores.

Recreació del conflicte entre alumnes i autoritats d’una estricta escola de Nova Anglaterra. Una crida a la valentia, l’amor, l’amistat i la vida.

OGAWA, Yoko. La fórmula preferida del profesor. Funambulista.

Una mare soltera entra a treballar com a assistenta a casa d’un vell i esquerp professor de matemàtiques que va perdre en un accident de cotxe la memòria.

PENNAC, Daniel. Mal d’escola. Empúries.

Una adolescència marcada pels sofriments escolars, una vivència dolorosa que rememora en aquest llibre alhora que ret homenatge als mestres que el van salvar del fracàs acadèmic.

RIVAS, Manuel. La lengua de las mariposas. Alfaguara.

L’inesperat s’amaga darrere d’aquestes històries, narrades de manera audaç i amb una fondària que aprofundeix en sentiments que han existit sempre.

WOLFF, Tobias. La vella escola. La Magrana.

La vella escola se situa a Nova Anglaterra el 1960, en una prestigiosa escola pública per a nois. El punt fort de l’escola és la literatura. I la literatura es converteix en una autèntica obsessió per a molts dels joves que hi estudien, que es dediquen a fons a captar l’atenció dels escriptors que visiten el centre.